Mitä useampi säästää energiaa, sitä enemmän säästyy
Sähkön ja muun energian säästö on meidän kaikkien yhteinen asia. Energian säästäminen on asia, johon voi ottaa osaa ihan jokainen – mitä useampi säästää, sitä enemmän säästyy! Kotitalouden energian säästäminen kannattaa aloittaa isoista asioista, kuten lämmityksestä ja lämpimän veden kulutuksesta, ja edetä sitten kohti pienempiä parannuksia.
Voit ladata energiansäästövinkkimme koneellesi tästä.
Huomioi nämä vinkit arjessasi:
-
Lämmitys
- Jos kodissa on erilaisia lämmitystapoja, lämmitä ensisijaisesti aina edullisimmalla lämmitystavalla.
- Vältä tarpeetonta lämmittämistä. Suositeltu asuintilojen lämpötila on noin 21 °C, nukkumatilojen 18–21 °C. Jo 1 asteen lämpötilan lasku säästää lämmitysenergiaa 5 %. Huomaa, että lämmityksen taso on jossain määrin myös tottumuskysymys, ja asteen tai parin muutokseen sopeutuu yleensä melko nopeasti.
- Huomioi, että joitakin tiloja, esimerkiksi varastoa, ei tarvitse talvella lämmittää lämpötilaltaan asuintiloja vastaavaksi. Pelkkä kuivanapitolämmitys riittää monesti.
- Tarkista lämpöpatterien termostaattien toimivuus ja ilmaa patterit tarvittaessa. Saat apua kiinteistönhoitajaltasi.
- Älä peitä lämpöpattereita esimerkiksi verhoilla. Jätä patterin ja huonekalujen väliin ilmaraot.
- Käy huolellisesti läpi ikkunoiden ja parvekeovien tiivisteet. Jos tunnet vetoa, ilmoita havainnoistasi huoltoyhtiölle.
- Älä lämmitä ja tuuleta asuntoa samaan aikaan. Tuuleta nopealla ristivedolla.
- Älä pidä ikkunoita auki kylmillä keleillä. Vaikka kylmä ja raitis ulkoilma esimerkiksi nukkuessa houkuttelee, on avoin ikkuna lämmityksen näkökulmasta melkoinen energiasyöppö.
- Jos kodissa on takka tai muu tulisija, käytä sitä kireimmillä pakkasilla. Varaavan takan käyttö leikkaa muun lämmityksen tarvetta jopa 10–30 %.
- Laske sälekaihtimet alas tai vedä verhot ikkunoiden eteen pakkasöinä. Näin vähennät lämpövuotoa.
- Pese ikkunat säännöllisesti. Likaiset ikkunat vähentävät auringon valon ja samalla lämmön pääsyä huoneistoon.
- Jos kodissasi on ilmalämpöpumppu, tutustu sen säätömahdollisuuksiin. Myös laitteen automaattitoiminnoista kannattaa ottaa hyöty irti. Huolla laitetta valmistajan ohjeiden mukaan varmistaaksesi, että laite toimii oikein ja että se tarjoaa parhaan hyötysuhteen lämmityksessä.
- Jos kodissasi on lattialämmitys, tutustu myös sen säätömahdollisuuksiin. Esimerkiksi kylpyhuoneiden lattialämmityksissä on nykyään ajastintoimintoja, joiden avulla järjestelmän sähkönkulutus voidaan jopa puolittaa.
- Pidä lattialämmitetyn märkätilan ovi suljettuna, jotta et käytä lattialämmitystä muun huoneiston lämmittämiseen.
- Lattialämmityksestä saa monesti parhaan hyödyn irti, kun lattiapintaa ei peitetä lämmitystehoa heikentävillä materiaaleilla kuten suurilla matoilla.
- Huomaa, että lämmitysjärjestelmien säätölaitteilla on oma elinkaarensa. Pelkät verrattain edulliset säätölaitteet uusimalla voidaan hillitä koko järjestelmän energiankulutusta merkittävästi.
- Laita lämpömittarit jokaiseen huoneeseen ja seuraa eri tilojen lämpötiloja säännöllisesti. Mittaa lämpötila aina keskeltä huonetta, noin metrin korkeudelta lattiasta. Hyödynnä seurantatietoja lämmitystä koskevissa säästötoimenpiteissä.
-
Valaistus
- Vaihda valaisimiin LED-polttimot. Pienloistelamput ja halogeenit eivät ole energiapihin asujan valintoja: ei siis kannata kuvitella ”säästävänsä” rahaa käyttämällä vanhat lamppuvarastot loppuun.
- Sammuta aina turhat valot. Käytä soveltuvin osin tilojen valaistukseen valaisimia, jotka on varustettu hämäräkytkimin ja liiketunnistimin.
- Pidä valaisimet puhtaina: pyyhi valotehoa alentavat pölyt pois säännöllisesti.
-
Ruoanlaitto
- Kun lämmität ruokaa/vettä liedellä kattilassa, käytä kantta. Näin ruoka/vesi lämpenee tasaisemmin ja nopeammin.
- Hyödynnä ruoanlaiton jälkilämpö: sammuta uuni tai keitinlevy ajoissa ja anna ruoan valmistua kattilaan tai uuniin varastoituneessa lämmössä.
- Valitse kullekin ruoalle energiataloudellisin valmistustapa: yksittäiset annokset mikroon, isot määrät uuniin.
- Huomaa, että induktioliesi on monessa tapauksessa valmistustavoista kaikkein energiapihein.
-
Kylmälaitteet
- Mitoita kylmälaitteet oikein taloutesi koon ja tarpeittesi mukaan.
- Tutustu pakastimesi toimintaan ja sulata se säännöllisesti. Pakasta ainoastaan ohjeenmukaisia eriä kerrallaan ja muista ottaa pakastustoiminto pois päältä pakastuksen päätteeksi. Pakastimen sulatus on kätevintä hoitaa talven pakkaskeleillä, jolloin ruokien välivarastointi hoituu esim. parvekkeella.
- Siirrä kylmälaite suorasta auringonpaisteesta tai lämmönlähteen (liesi, tiskikone, lämpöpatteri) vierestä viileämpään paikkaan.
- Säädä kylmälaitteen lämpötila oikein (jääkaappi n. 2–6 °C ja pakastin n. 18 -°C). Jos laitteessa itsessään ei ole lämpötilanäyttöä, voit laittaa lämpömittarin kaapin sisälle.
- Jäähdytä ruoka-aineet talvella esim. parvekkeella ennen niiden laittoa jääkaappiin tai pakastimeen.
- Pidä jääkaappi puhtaana ja järjestä sen sisältö fiksusti. Oikeaoppiseen järjestämiseen löytyy ohjeita laitteen ohjekirjasta tai sen valmistajan verkkosivuilta. Pidä sisältö järjestyksessä, niin löydät etsimäsi nopeasti eikä laitteen ovea tarvitse pitää turhaan auki.
- Älä ylitäytä jääkaappia, vaan anna ilman kiertää mahdollisimman vapaasti kaapin sisällä.
- Imuroi kylmälaitteiden taustat säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa.
-
Muut sähkölaitteet
- Käytä jatkojohtoja, joissa on erillinen virtakytkin. Näin elektroniikkalaitteiden lepotila ei syö sähköä.
- Kun uusit kodinkoneita, suosi energiapihejä malleja.
- Älä pidä tietokonetta tai muita laitteita lepotilassa ja jatkuvasti päällä, vaan sammuta ne aina käytön päätteeksi.
- Tutustu laitteiden säätöihin ja ohjelmiin: esimerkiksi nykyaikaisista televisioista löytyy erilaisia energiaa säästäviä tiloja ja useimmista astianpesukoneista eco-ohjelma.
- Pese aina täysiä koneellisia astioita ja pyykkiä. Käytä maltillista pesulämpötilaa ja pese pyykki välillä tavallista alemmassa lämpötilassa. Esimerkiksi vaatteiden lika puhdistuu tavallisesti jo 40 asteessa ja 60 asteen tai sitä kuumemman veden käyttö on harvoin perusteltua.
- Huomioi, että kuivausrumpu kuluttaa jopa enemmän energiaa kuin pesukone. Kaikkein ekologisin pyykinkuivaustapa on kuivata pyykit ulkona.
- Seuraa eri laitteiden sähkönkulutusta, niin voit hyödyntää tietoa säästölaskelmien laatimisessa.
-
Sauna
- Sauno maltillisesti. Energian kulutuksen kannalta suositeltavin saunomislämpötila on 70–80 astetta.
- Älä pidä kiuasta turhaan päällä. Sauno heti saunan lämmettyä ja sammuta kiuas heti saunomisen päätyttyä – tai jo viimeisten löylyjen aikana.
- Uusi kiuaskivet säännöllisesti.
-
Vedenkäyttö
- Älä suihkuttele huvin vaan peseytymisen vuoksi. Sulje vesi saippuoinnin ajaksi.
- Jos huomaat vuodon, esim. WC-istuimessa, ota viipymättä yhteys isännöitsijään tai kiinteistönhoitajaan.
- Asenna suihkuun vettä säästävä suihkupää.
- Älä valuta vettä turhaan esim. hampaita pestessäsi.