Etätyöt ja -opiskelu ovat tulleet osaksi ihmisten arkea ja asumista. Rauhaisa soppi on usein lohkaistu oman kodin neliöistä, mutta erilaisia työskentelypisteitä suunnitellaan yhä enemmän myös taloyhtiön tiloihin. Kerhohuoneiden valjastaminen hyötykäyttöön on erinomainen askel kohti resurssiviisasta asumista myös ympäristön kannalta. Jokainen lämmitetty neliö kuluttaa energiaa, kun taas tilojen hyödyntäminen parantaa kustannustehokkuutta ja ennen kaikkea lisää ihmisten asumis- ja työskentelymukavuutta.
Koronapandemia on osoittanut, että suomalaisilta löytyy etätöihin vaadittavaa luottamusta sekä itsensä johtamista. Kokemuksen kirkastama tulevaisuuden visio on, että etätyöt ovat tulleet jäädäkseen lisääntyvässä määrin.
Asuminen ja työt muuttuvat ajassa tukien ihmisten hyvinvointia sekä jaksamista. Taloyhtiöiden yhteis- ja kerhotiloille löytyy varmsti potentiaalista käyttäjäkuntaa etätyöläisten ja -opiskelijoiden keskuudesta. Tilojen kuntoonlaitto ja yhteisten pelisääntöjen luominen auttavat alkuun.
Hyötykäyttöön päivisin, iltaisin & viikonloppuisin
Tähän asti etätyötilojen järjestäminen on ollut työntekijän itsensä vastuulla, mutta jo nyt usealla taholla ollaan herätty uuteen ajattelumalliin: moneen rakenteilla olevaan kohteeseen omakotitaloista pien- ja kerrostaloihin suunnitellaan joustavia, tarpeiden mukaan vaihtelevia etätyötiloja. Tilojen muunneltavuus on tärkeää. Sähköiset pöydät ja tekniset kokoustyökalut saadaan sulavasti sopimaan samoihin tiloihin esimerkiksi kuntoilulaitteiden tai biljardipöydän kanssa. Näin taloyhtiön yhteisiä tiloja pystytään päivisin hyödyntämään asukkaiden etätyöskentelyyn tai -opiskeluun. Iltaisin sekä viikonloppuisin tilat taas kutsuvat kokoontumaan ja viihtymään pelien taikka liikunnan merkeissä.
Etätyöpisteen vaatimat muutokset
Entä, mitä tarvitsee huomioida, jotta nykyisestä kerhotilasta kuoriutuu käyttäjäystävällinen, riittävin toiminnoin sekä tekniikoin varusteltu etätyöpiste?
Jos nykyinen tila on todella avoin ja avara, sitä voidaan jakaa pienempiin soppeihin hyödyntämällä esimerkiksi erilaisia väliseinäratkaisuja tai liukuovia. Näin mahdollistetaan rauhallinen työskentely sekä etäpalaverit ilman pelkoa, että naapureita vilahtelee kameran taustalla. Yleisilmeen ja pintaremontin lisäksi äänieristyksiin tulee kiinnittää huomiota sekä sähköistyksiä muuttaa, jotta etätyöskentelyyn vaadittavat työkalut ja yhteydet saadaan kuntoon. Myös ilmanvaihdon toimivuus on varmistettava ja sen mahdolliset muutostarpeet huomioitava, kun tiloissa oleskellaan pidempiä aikoja.
Ammattilainen avuksi heti alkumetreillä
Apuvoimat kannattaa kutsua paikalle matalalla kynnyksellä, vaikka kyse olisi vasta suunnittelusta tai tarpeiden kartoituksesta. Kotikadulla on kokemusta niin pienistä pintaremonteista kuin suuremmistakin hankkeista; huolellinen suunnittelu ja valmistelu sekä oikeat materiaalit toimivat avaimina onnistuneeseen lopputulokseen. Huomioitavaa on, että esimerkiksi kaikki sähköasennustyöt kuuluvat aina ammattilaiselle. Kokeneet tekijät myös takaavat, että hommat hoituvat alkuvaiheista loppusiivoukseen ilman turhaa stressiä tai yllätyksiä.
Oikealla ajoituksella voi varmistaa, että remontti ei häiritse asukkaiden arkea. Kerhohuoneiden muuttaminen hyötykäyttöön kiinnostaa taatusti myös asukkaita ja saa osakseen positiivista huomiota, joten avoin viestiminen ja tulevista vaiheista tiedottaminen on avainasemassa.
Jätä yhteydenottopyyntö, niin suunnitellaan ja päivitetään taloyhtiönne kerhotilat osaksi tätä päivää. Meiltä saat ammattitaitoista apuvoimaa tilojen suojaukseen, tyhjentämiseen sekä remontin kaikkiin osa-alueisiin – viestintää unohtamatta.