Syystyöt pihoilla ovat täydessä käynnissä. Mitä pihoilla kannattaa tehdä ja ottaa huomioon talven varalta? Kannattaako syystyöt tehdä talkoilla vai tilata huoltoyhtiöltä? Entä säästäkö talkoilla taloyhtiön ylläpidon kustannuksista?
Nyt viimeistään on syytä tarkistaa, että piha on valmiina pakkasen ja lumen tuloon
Syksyä pidetään usein vuodenaikana, joka ei niin kovasti inspiroi viettämään aikaa pihalla ja puutarhassa. Sää on kuitenkin monella tapaa vain asennekysymys. Usein syksyiset ilmat ovat kuitenkin lempeitä ja raikkaita, ja ainakin oikeanlaisella pukeutumisella nauttimaan pystyy säästä kuin säästä. Siispä ei muuta kuin pihalle!
Onni tässä kaikessa on se, että jokainen voi melko tavalla vaikuttaa itse pihalla tehtävän työn määrään. Oikein valitut kasvit eivät juurikaan kaipaa syystyöstöä, jos ne ovat oikeilla kasvupaikoilla. Lehtiäkään ei ole ihan pakko haravoida joka nurkasta, kunhan huolehtii, ettei niitä ole kulkuväylillä, sillä ne voivat pakkasilla olla liukkaita.
Nyt ihan viimeistään on aika varmistaa, että piha on valmiina talveen.
Tässä Kotikadun vinkit syksyn pihatöihin:
- Vähät lehdet voi silputa ruohonleikkurilla tai jättää nurmikolle pieneliöiden suojaksi ja ravinnoksi. Paksu lehtikerros kannattaa kuitenkin haravoida pois, koska se vaikeuttaa nurmikon hapensaantia ja saattaa edistää homehtumista.
- Lehdet voi kompostoida itse, jos siihen löytyy sopiva paikka tai viedä puutarhajätteen keräykseen. Isommalla pihalla haravan ohella kannattaa hyödyntää lehtipuhallinta.
- Istuta kevään kukkasipulit, kuten narsissit, tulppaanit ja liljat. Sopiva istutussyvyys on noin 10–15 senttimetriä.
- Kitke kukkapenkit ja poista kuivat tai vaurioituneet oksat. Pakkasta kestämättömät kasvit voi joko siirtää sisälle tai suojata kylmältä sekä tuhoeläimiltä, kuten jäniksiltä tai peuroilta.
- Lumen tulon varalle kannattaa kulkuväylien reunoille jättää riittävästi tilaa, ja siivota pihakalusteet ja muut irtonaiset esineet suojaan säiltä. Voit myös suojata kalusteet ja ruukut peitteellä, jos sinulla ei ole tavaroille katettua varastoa.
- Huolla, puhdista ja kuivaa työkalut ja -välineet, jotta ne ovat keväällä puutarhatöiden taas alkaessa työkunnossa. Samassa yhteydessä kannattaa ottaa talvityökalut ja välineet helposti saatavilla olevaan paikkaan ja tarkistaa, että esimerkiksi lumilapio ja -kola ovat ehjiä. Muista tarkistaa myös hiekoitushiekan tilanne.
Syksyn pihatöissä sinua avustaa myös oma huoltoyksikkösi. Otathan meihin yhteyttä kaikissa pihan talvivalmisteluihin liittyvissä kysymyksissä!
Talkoilla vai ei? Taloyhtiöiden talkoista on paljonkin hyöytä: samassa paketissa yhteisöllisyyttä, ulkoilua ja hyödyllistä tekemistä. Isoja säästöjä ei kannata tavoitteeksi asettaa, mutta hyvin suunniteltuna talkoot voivat täydentää suunnitelmallisesti tehtyä kiinteistönhoitoa, muttei korvata sitä.Jos taloyhtiössäsi on suunnitteilla pihatalkoot, nappaa vinkit niiden järjestämiseen täältä.